Top 3 Kategori Niche Toy Yang Banyak Di Jual Oleh eBay Seller Malaysia

Assalamualaikum & Hai.

saya nak share kepada anda player-player toys di Malaysia. sebenarnya anda tak perlu nak jual semua barang..

cukup hanya fokus 1-2 jenis barang tapi anda cukup arif tentang produk yang anda jual tu. lagi spesifik lagi bagus. sebab anda tak akan ada banyak pesaing untuk anda compete dengan seller seluruh dunia

ok?

 

kali ni saya nak share top player kategori mainan di ebay.com oleh player malaysia.

Ada  24 kategori bahagian toys & hobbies di ebay. tetapi yang banyak di jual oleh seller Malaysia hanyalah 3 kategori iaitu:

  1. Diecast & Toy Vehicles
  2. TV,Movie & Character Toys
  3. Action Figures

Berdasarkan real data terkini 90 hari ( Manual Research + Paid Research, 16 Sept to 15 Dec). Diecast & toy vehicles terdapat sebanyak 549 listing yang telah berjaya dijual (Sold item) oleh seller Malaysia

kategori TV movie & character toys pula terdapat sebanyak 229 listing yang telah berjaya dijual (Sold listing) dalam tempoh 90 hari (16sept -15 dec)

kategori ke 3, action figures pula terdapat sebanyak 187 unit yang telah berjaya dijual dalam tempoh 90 hari (16sept -15 dec)

  1. Diecast & Toy vehichles

item yang menjadi kegemaran seller adalah :

  1. hotwheels super treasure hunt

Jom kita tengok siapa top seller malaysia yang diam-diam jer dia jual makan duit dari hasil berdagang di ebay..

top seller hotwheel di malaysia adalah 2015mymuni. saya dah follow dia ni dari tahun lepas lagi waktu ebay feedback dia zero. ya..dia adalah player baru..

tapi jangan terkejut! walaupun player baru..still boleh jadi top seller.

akaun daftar pada bulan mac 2015. baru setahun lebih jer..tapi feedback dah ada 919 dan more than 98% positive feedback?

nak tau sales dia berapa?

kita tengok sales dia dalam masa 90 hari terkini ( 15 sept to 13 dec 2016)

nampak tak? dalam masa 3 bulan sales sebanyak $12,537.37 dan sales throuh rate sebanyak more than 95%. maksudnya jika dia listing 10 item, 9 daripada item yang di listing adalah terjual! tinggi tu conversion rate!

memang dia jual barang yang laku keras!

average sales sebulan adalah sebanyak $4179 = RM18,669.12. oleh kerana dia ni main barang fizikal profit agak tinggi..ok takper jika kita ambil net profit sebanyak 40% sahaja side income bulanan dia adalah sebanyak RM7467!

BANYAK TU WOI!! takkan nak tengok jer orang niaga kat ebay….. take action guys. join us sama-sama buat duit di ebay! 😉

 

ok mainan jenis ke dua yang banyak di jual oleh seller Malaysia adalah model RMZ city dan welly model.

siapa top seller ni? ni dia..

RMZ city model top seller

Welly model top seller juga adalah player yang sama

haa.. macam nilah kalau anda nak buat research. study dulu.. buat kajian dulu apa yang laris di ebay. kemudian cek siapa pesaing anda..

lepas tu baru cari supplier dari china. ada banyak… nanti ada masa saya cerita mana nak dapat supplier.

kalau pesaing ramai. takyah lah jual..kalau tak nanti anda sibuk nak buang harga jer. anda rugi, seller lain rugi. customer orang putih jugak yang untung. buat apa niaga kan kalau nak rugi. hihi

ok kita tengok berapa sales player RMZ city model dan welly model ni

nampak dalam masa 3 bulan jer dah kaut sales sebanyak $5,381.79!! bersamaan dengan RM24,038.92! dengan sale through rate yang lebih tinggi dari hot wheel iaitu sebanyak 97%!. ( 1 ogos 2016 – 29 okt 2016)

maknanya..kalau anda listing 10 item, 9.7 item akan terjual di ebay! nak tau gaji dia berapa? dia ni player barang fizikal.. gaji dia kita ambil 40% sahaja daripada sales. Gaji dia adalah sebanyak RM3205 sebulan! 

banyak tu! sama level dengan gaji seorang cikgu dan pegawai kerajaan yang baru nak kerja.. kalau anda ada bisnes ni kan dah tak payah usik duit gaji. best kan?

nampak tak? hari-hari dia pergi pos barang…setiap hari dia pos barang antara 2 unit sehingga 21 unit setiap hari. tapi tak perlulah untuk anda pergi pos.. anda boleh upah jer budak-budak tolong poskan ataupun anda buat secara berjadual..

malam sebelum tidur cek order.. mintak tlong wife bungkuskan parcel. esok pagi nak pergi kerja poskan sekali…

part timer jer..gaji RM3K++ tu.. takkan nak pos barang jer takleh kan.hihihi

 

ok lah itu je yang saya nak share.. semoga artikel ini membuka minda anda untuk memulakan bisnes di ebay.

 

+++++++++++++++++++++++++++++

University Ebay Intelligent

saya sedang melatih seramai 28 orang dari seluruh Malaysia untuk belajar buat bisnes di ebay selama 3 bulan program. mereka adalah batch pertama. kebanyakkan dari mereka adalah zero tentang ebay

 

Target program 3 bulan ini adalah 100% peserta dalam masa 3 bulan akan berjaya buat sales. 40% teori 60% praktikal. hands on aktiviti.. belajar one-on-one spesifik fokus terhadap masalah anda yang menjadi penghalang untuk buat bisnes di ebay.

kita sama-sama perhatikan perubahan mereka selepas 3 bulan. insha Allah saya akan update result diorang selepas 3 bulan.

1Ahmad Syakir23/11/2016
2muhammad hakeem26/11/2016
3amran jamalis28/11/2016
4syed akil6/12/2016
5shahrul azmi8/12/2016
6Izuan Adnan10/12/2016
7Ahmad Ruzpi Husaimi10/12/2016
8Ahmad Izzy11/12/2016
9Puan Nor12/12/2016
10Ana12/12/2016
11Adi Azli Suhaimi13/12/2016
12Mohd Zulhelmi13/12/2016
13Mohd Fithri Rahmat14/12/2016
14Muhammad Syazanee17/12/2016
15Rizal Razak17/12/2016
16Muhammad Faris18/12/2016
17Noredahayu18/12/2016
18Norhisham22/12/2016
19fakhrol23/12/2016
20muadz24/12/2016
21Mohammad Sabri24/12/2016
22Sharim 
23yahya 
24Hasli 
25Farid Hamzah 
26zuraihan rahman 
27shahir 
28Muhd Hasli Yusof 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *